Doorgaan naar hoofdcontent

Win een yogavakantie naar Bali


Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17)

“Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali.

“Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond de ondergaande zon gingen bekijken op het strand. Ze ging nog “lichtvoetig” door het leven, de tamas had nog niet al te veel invloed op haar gehad. En ik vertelde haar over wat voor rol yoga daarin heeft. Hoe je controle kunt krijgen over je prana en jezelf heel licht of heel zwaar kan maken. “Ik laat dus niet veel achter…”, verzuchtte ze. “Ja, wat is je footprint?”, vervolgde ik. “Wat laat je achter als je deze wereld weer verlaat?” “Zijn we in staat om de wereld een stukje mooier achter te laten dan dat we hem aantroffen?” En ik liet de zandkorrels door mijn handen glijden. “Schoner, vriendelijker, harmonieuzer, wijzer?” Ook dat is Yoga.

De yoga asana’s waren wat moeilijker te beoefenen. De voortent was krap en als ik een virabhadrasana wilde doen, kon ik mijn armen niet eens strekken omdat ik dan het plafond van de tent raakte. Waarbij mijn rechtervoet in de bak met hondenvoer stond. Na twee dagen besloot ik dan ook maar me in de avonduren te richten op de concentratie en meditatie. Met op de achtergrond een strakke bass muziek van de summerparty in de naastgelegen discotheek. En gillende kinderen die echt niet naar bed wilden, maar daar wel aan toe waren. Dan was er nog de buurman die iedere avond zijn skottelbraai aanzette om de varkensworstjes te braden. En aan de andere kant hadden we een Duitse familie die ’s avonds de campingtafels aan elkaar schoven en tot diep in de nacht probeerden Nederlands te leren met Google translate.


Terug naar de droomvakantie op Bali. Ik mijmerde over wat mensen daar zochten. Rust, ontspanning in de hectiek van het dagelijks leven. Ik zie de belangstelling voor yoga steeds meer toenemen en juichte dat in eerste instantie toe. Maar wat men er in vindt, heeft weinig met klassieke yoga te maken. Besef ik pas nu. De mensen raken gehecht aan de kalmte, aan een gevoel van eenwording, van alomvattende liefde, van de leegte die ze ervaren bij een yogavakantie, of een yogales terug thuis. En met dat verlangen wordt grof geld verdiend. Maar bij thuiskomst gaat het hectische leven verder. Het doel van Raja Yoga is niet zozeer alleen die extase (van zijn, liefde of euforie) bereiken, maar het toe te passen in je dagelijks leven. Het te blijven observeren en door de geleerde yogatechnieken er zelf steeds meer controle over te krijgen. Ook tijdens een verregende kampeervakantie in Zeeland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leven of geleefd worden?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Patanjali, 2:54) "Ping". Er komt weer een berichtje binnen op mijn mobiele telefoon. Ik heb de neiging om te stoppen waar ik mee bezig ben en even te kijken wat het is. Misschien is het belangrijk, misschien moet ik er op reageren? En dan herinner ik me mijn dochter Rosalie. Ze had een mobiele telefoon gekregen van Sinterklaas, was direct toegevoegd aan de groepsapp van school en kreeg in een uur tijd wel 20 appjes. Die echt nergens over gingen: wat doe je, eeeeel, coool man. De volgende dag besloot ze uit de groepsapp te stappen. "Daar doe ik dus niet aan mee, mam. Ik ben de baas, niet mijn telefoon." En zo leerde ik door yoga over meer dingen de baas te worden. Mijn zintuigen bijvoorbeeld. Je loopt op straat langs een bakker en ruikt heerlijke croissantjes. Eigenlijk heb je helemaal geen trek, maar z

Wat heeft vilten nu met Yoga te maken?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken , los te maken van hun objecten . (YS 2.54) “Waar zijn de yogamatjes?” Verbaasd keek hij om zich heen. Iedere zaterdagavond komt hij samen met nog een aantal andere jongens bij mij, om het alledaagse te ontstijgen. Door yoga te beoefenen, naar binnen te keren en op zoek te gaan naar (eigen) wijsheid. Maar dit keer was de ruimte leeg en nodigde ik ze uit om lekker aan de grote tafel te komen zitten. Ik had namelijk zin om te vilten. Stilte als een natuurlijke deken Na de uitleg over de vilttechniek, en een Youtube-filmpje over hoe de merino-wol geschikt wordt gemaakt om te vilten, gingen ze enthousiast aan de slag. “Is het goed zo?”, hoorde ik regelmatig, waarna ik ze liet zien hoe je het vilt zelf kan testen, door het even in het warme water te houden. Blijft het aan 1 stuk, dan kun je verder. Zoniet, dan vereist het nog wat meer gedu