Doorgaan naar hoofdcontent

Madame, mag ik u iets vragen?

Het Geziene (de objectieve kant van de manifestatie) wordt gevormd door de elementen en de zintuigelijke organen, heeft de aard van inzicht, werkzaamheid en stabiliteit (sattva, rajas, tamas) en heeft ten doel (Purusha) ervaring en bevrijding (te schenken). (Patanjali 2.18)

“Eh bonjour, ik bedoel goedemorgen, madame…” Hoor ik van achter terwijl ik de sleutel net in het slot van de voordeur wil stoppen om hem te openen. Ik draai me om en zie een glanzende, gloednieuwe Mercedes staan. Met het raampje open gedraaid. Een vriendelijk uitziende jongeman gebaart mij om dichter bij te komen. “Ik ben op zoek naar De Vennen”, vertelt hij mij met een lichtelijk Frans accent. Waarna hij vervolgt dat zijn navigatiesysteem het niet doet. De auto blijkt hij gehuurd te hebben op Schiphol en zijn SD-kaart doet het niet. “Ehm, volgens mij moet je dan aan de andere kant van het dorp zijn.” En terwijl ik hem de weg wijs, valt me iets op. Ik zie dat hij niet oplet. Zou hij wellicht nog een vraag hebben?

Die ochtend had ik – voordat ik met de hond een stuk ging wandelen – mijn dagelijkse yogaoefeningen gedaan. Het zorgde er dit keer voor dat ik wat dromerig was, met mijn hoofd in de wolken. Er waren dagen dat ik door (andere) oefeningen juist heel scherp was. En dat was nu precies wat ik op dit moment nodig had. Scherpte. Want deze jongeman bleek nog een vraag te hebben. “Eeeh ja, madame, nu u toch zo aardig bent, zou ik u graag iets willen geven.” Ik kreeg argwaan, maar zijn verhaal leek te kloppen. “Ik heb de afgelopen dagen op een beurs gestaan, voor het bedrijf van mijn vader, maar vanavond ga ik met het vliegtuig naar huis en kan ik de spullen niet meenemen.” En hij liet me het visitekaartje zien van zijn vader. “Ik heb prachtige keukenmessen en dan hoeft u alleen maar de BTW te betalen”. “Nee, dank je wel”, zei ik zonder na te denken. “Oke, dan ga ik maar verder”, en hij reed zijn dure huur-Mercedes achteruit om zijn weg te vervolgen.

“Was dat een NEE uit angst”, vroeg Erwin toen ik hem mijn verhaal vertelde. Want dan was het een primaire reactie. Terwijl we het voorval bespraken, dook dochter Rosalie in de i-pad. “Kijk mam, dat soort Mercedessen hebben altijd een navigatiesysteem. Het klopt niet hoor wat hij vertelde.” Of was het een NEE, omdat ik vond dat we die messen helemaal niet nodig hadden. Toevallig (?) hadden we een week ervoor eindelijk onze spaarkaart van het Vlaamsch Broodhuys vol en waren we in het bezit gekomen van een echt broodmes van Robert Herder. Zoon Jerome had er maanden naar uitgekeken. Erwin sneed zich de eerste de beste keer dat hij het mes gebruikte, direct in de vingers. We hadden echt geen mes nodig.

“Wat als die man echt een oplichter is, had je dan behalve NEE te zeggen, ook niet in moeten grijpen? Om andere mensen te behoeden tegen deze praktijken?” Daar had hij toch wel een punt. “Wat had ik dan kunnen doen om te onderzoeken of hij een oplichter is?” Want op zich kon het verhaal best kloppen. Hier kwam de scherpte van Erwin om de hoek kijken. “Je had een tegenzet kunnen doen. Door ook een verhaal te vertellen en te kijken hoe hij daarop zou reageren. Bijvoorbeeld om voor te stellen de messen even aan de buurman te laten zien. Die toevallig ook bij de politie werkt. Hij had er wel raad mee geweten. En als deze jongeman te goeder trouw was had hij er op in gegaan. Zoniet, dan was hij een oplichter en had je hem ontmaskerd. Dat is ook je verantwoordelijkheid…”


De man met de messen hield me nog de hele dag bezig. De yogateksten kwamen vandaag hierdoor extra tot leven. Ging het niet om  morele principes en idealen? Om de sabda (vorm), artha (gevoel) en jnana (inhoud) te herkennen in alles en iedereen? Om te reageren vanuit je hoofd (mentaal), hart en ziel?  Om scherp te blijven en tegelijkertijd te vertrouwen op je intuitie en op de goedheid in de ander? Om in actie te komen als het nodig is en je verantwoordelijkheid te nemen om de wereld mooier en beter te maken? Nee, madame had vandaag geen messen nodig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga) Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij o...