Doorgaan naar hoofdcontent

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3)

“Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details.

“Geld maakt niet gelukkig”, wist dochter Rosalie ons bij thuiskomst uit school te vertellen. Ze was niet echt onder de indruk van de boodschap dat we binnenkort misschien wel miljonair zouden zijn. Nee, ze hoefde geen eigen paard of boerderij om op te wonen. Ook wij hadden al snel besloten om het geld – als we het zouden aanvaarden – niet in te zetten voor persoonlijke gewin, maar voor onze grote droom: een spiritueel centrum. Een plek waar iedereen bij elkaar kan komen om zich naar binnen te keren. En nu bleek daar dus een weldoener te zijn, die ons hiervoor het benodigde geld zou schenken. En zelfs nog meer dan dat. We besloten dat we gewoon verder zouden leven, zoals we dat altijd hadden gedaan, in soberheid.

Naar mate de dag vorderde, begon er een gevoel van zorg en ongerustheid de overhand te nemen. Was dit niet een klesa die we op ons dak kregen? Was het wel zuiver? Hoe kwam onze gulle gever aan zoveel geld? En kon het misschien zo zijn, dat we meer dan alleen het geld zouden krijgen? Maar ook veel ellende. Na een stevige discussie, besloten we  er een nachtje over te slapen. Het werd een rustige nacht, weliswaar zonder spannende dromen. En toen ik ’s morgens wakker werd, besefte ik dat ik waarschijnlijk veel minder lekker had geslapen met al dat geld op de bank. Dat schept ook een enorme verantwoordelijkheid, besefte ik terdege.

Onze yogameester had ons regelmatig verteld over de “rijke oom”, die je alles geeft wat je echt nodig hebt. Je hoeft je maar tot hem te wenden. Het ging dan meestal niet om geld, maar bijvoorbeeld om energie of vergeving, of liefde en gezondheid voor jezelf en je medemens. Hij zelf had ook jaren geleden een weldoener op zijn pad gekregen, die hem een prachtige ruimte voor een yogaschool had geschonken. Precies zoals hij dat in zijn dromen al voor zich had gezien. Zelfs de kleur van de vloerbedekking kwam overeen.  Zou ons dat nu ook overkomen? Het leek wel witte magie.

Ook Erwin besloot een rondje met de hond te lopen en zijn vraag uit te zetten: “Ga ik dit geld aanvaarden of niet?” En terwijl hij helemaal alleen in het natuurgebied liep, kreeg hij al snel het antwoord. In een flits gleed hij onderuit en lag hij op de grond. Een beter signaal had hij niet kunnen krijgen. En bij thuiskomst besloot hij direct actie te ondernemen en het geld niet te aanvaarden. We kwamen tot de conclusie dat we voor het waarmaken van onze droom helemaal geen geld nodig hebben, maar vooral vertrouwen, doorzettingsvermogen en energie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met