Doorgaan naar hoofdcontent

Anders nog iets?

Antahkarana is geformeerd uit de sattvische delen van de vijf tanmatras (subtiele elementen), afgeleid van de grove elementen ether, lucht, vuur, water en aarde. Het bestaat uit vier kenmerken: manas, buddhi, ahamkara en citta. (Wetenschap van de ziel, Swami Yogeshvarananda Sarasvati).

Elke woensdag ga ik naar de markt in het dorp om groenten, brood, vis, bloemen, kaas en verse noten te kopen. Als ik bij de notenkraam aan kom, staat alles al klaar. Het is er als het ware gezellig gemaakt. Er is nagedacht over de perfecte opstelling. Ik word herkend en begroet. Nieuwe kaasjes staan tentoongesteld, de verse eieren liggen op de toonbank. En elke week heeft de dame In de kraam een paar stukjes kaas om te proeven met een verhaal erbij.

Ze houdt van haar kaas en nootjes en weet vaak al precies wat haar klanten willen bestellen. Sommigen probeert ze te verleiden met iets nieuws. In de tussentijd is ze bezig de noten te branden en de gebrande noten in een zakje te doen. "Zakje nog even open laten tot thuis, anders worden de nootjes slap", is steevast haar advies. Ze doet alles tegelijk en is altijd vriendelijk. Ik herken bij haar een zekere mate van antahkarana. Ze is volledig in de flow en het lijkt haar allemaal makkelijk af te gaan. Het is een feest geworden om bij haar notenkraam langs te komen.

Afgelopen woensdag was ik er weer. Ze was er niet. Nee er was nu een man bij de notenkraam. En er stond een enorme rij. Vanuit de verte zag ik al de enorme puinhoop: de lege bakken van de noten lagen kriskras in de vitrine. Drie dames bestelden de lekkere notenmix: “Ja, die ik altijd heb, half zout en half zonder zout. “ Maar dit keer was de notenmix op. Er werd nog gewezen op het feit dat "zij" het altijd nog even maakte, maar daar reageerde hij niet op. "Heeft u ook biologische kaas?" Hij keek de dame vragend aan. “Biologische kaas?” En mopperde vervolgens: “Geen idee…”

Betalen met de pinpas bleek een grote uitdaging. Welke knopjes moesten er allemaal ingedrukt worden? Na enkele pogingen lukte het dan toch. Maar na 30 minuten stond ik er nog. Toen ik eindelijk aan de beurt was, heb ik alleen een stukje kaas besteld. “Die noten haal ik wel op zaterdag”, besloot ik ter plekke.  Het contrast kon haast niet groter. Deze meneer was er waarschijnlijk voor het eerst en heeft nog een lange weg te gaan. Er was nog niet zo veel liefde voor kaas waar te nemen. Voor de noten en het dienen van de klant al helemaal niet! Hij was nog met alles bezig, maar vooral was hij aan het worstelen met zichzelf.

Afgelopen week mocht ik yogales geven aan een aantal collega's. Ik had me zorgvuldig voorbereid. Net zoals de dame van de notenkraam dat dagelijks doet. Eerst had ik de ruimte bekeken waar de les zou plaatsvinden, toen had ik de matjes en kussentjes vergaard en de kaarsjes aangestoken. En vervolgens wachtte ik in diepe stilte totdat ze binnen kwamen. Nog wat onwennig namen ze plaats op de kussentjes. De les ging als vanzelf, het ontstond ter plekke. De tijd vloog om. En ik besefte dat antahkarana alleen te creƫeren is door langdurig en vol liefde en passie je aandacht te richten op een discipline. Of dat nu nootjes zijn of yoga.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat heeft vilten nu met Yoga te maken?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken , los te maken van hun objecten . (YS 2.54) “Waar zijn de yogamatjes?” Verbaasd keek hij om zich heen. Iedere zaterdagavond komt hij samen met nog een aantal andere jongens bij mij, om het alledaagse te ontstijgen. Door yoga te beoefenen, naar binnen te keren en op zoek te gaan naar (eigen) wijsheid. Maar dit keer was de ruimte leeg en nodigde ik ze uit om lekker aan de grote tafel te komen zitten. Ik had namelijk zin om te vilten. Stilte als een natuurlijke deken Na de uitleg over de vilttechniek, en een Youtube-filmpje over hoe de merino-wol geschikt wordt gemaakt om te vilten, gingen ze enthousiast aan de slag. “Is het goed zo?”, hoorde ik regelmatig, waarna ik ze liet zien hoe je het vilt zelf kan testen, door het even in het warme water te houden. Blijft het aan 1 stuk, dan kun je verder. Zoniet, dan vereist het nog wat meer gedu...

Begin niet aan Yoga. Stop er ook niet mee.

Het doel van de vereniging van Purusha en Prakrti is dat Purusha het besef zal verkrijgen omtrent zijn ware aard en ook de ontplooiing van de krachten, inherent in hem en Prakrti. (Patanjali, 2-23) “Hallo, goedenavond, is hier de yogaschool?” Voor me staat een vriendelijke man in trainingspak. Zijn fiets staat geparkeerd voor het huis en het lampje brandt nog. Verbaasd kijk  ik hem aan. “Ja, eh nee”, stamel ik en ik nodig hem uit om even binnen te komen. Op de bank vertelt hij zijn verhaal. Over zijn zoektocht in het leven en zijn behoefte om weer yoga op te pakken. We schenken hem een kopje Yogi thee in en Erwin neemt de tijd om hem het een en ander uit te leggen over Raja Yoga. Geinteresseerd luistert hij toe. “Wanneer kan ik beginnen?”, vraagt hij na afloop. “Laat het eerst maar rustig bezinken, lees de website goed door. En als je volgende week de klik nog voelt, ben je van harte welkom.” Terwijl hij wegfietst, kijk ik hem na. Zal hij terugkomen? “Bel me effe terug…”...

Het Chinese restaurant syndroom

Uit fysieke reinheid (zuiverheid) ontstaat afkeer van het eigen klichaam en de tegenzin om in fysiek contact te komen met anderen. (Patanjali 2-40) "Voelde jij je ook zo belabberd vannacht?" Met een slaperige blik keek ik opzij, waar Erwin zijn ogen probeerde te openen. Onder zijn ogen zag ik wallen met een paarsblauwe kleur. Zelf voelde ik een stekende hoofdpijn en een misselijk gevoel. Alsof ik een stevige kater had na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken. Die nacht waren we dan ook flink in touw geweest. Ik was rond 1 uur zwetend wakker geworden en had enorme dorst. Erwin had toen in het donker zijn yogamatje al uitgerold midden in de slaapkamer. Ook hij kon de slaap niet vatten en had zijn yoga-trucendoos opengemaakt om zichzelf op te knappen. We bleken last te hebben van het Chinese restaurant-syndroom , zo ontdekten we de volgende ochtend. Op het menu stonden die avond ervoor een heerlijke fruits de mer salade, oesters, kreeft, ossenhaas met truff...