Doorgaan naar hoofdcontent

Het Chinese restaurant syndroom

Uit fysieke reinheid (zuiverheid) ontstaat afkeer van het eigen klichaam en de tegenzin om in fysiek contact te komen met anderen. (Patanjali 2-40)

"Voelde jij je ook zo belabberd vannacht?" Met een slaperige blik keek ik opzij, waar Erwin zijn ogen probeerde te openen. Onder zijn ogen zag ik wallen met een paarsblauwe kleur. Zelf voelde ik een stekende hoofdpijn en een misselijk gevoel. Alsof ik een stevige kater had na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken. Die nacht waren we dan ook flink in touw geweest. Ik was rond 1 uur zwetend wakker geworden en had enorme dorst. Erwin had toen in het donker zijn yogamatje al uitgerold midden in de slaapkamer. Ook hij kon de slaap niet vatten en had zijn yoga-trucendoos opengemaakt om zichzelf op te knappen. We bleken last te hebben van het Chinese restaurant-syndroom, zo ontdekten we de volgende ochtend.

Op het menu stonden die avond ervoor een heerlijke fruits de mer salade, oesters, kreeft, ossenhaas met truffelsaus en ijs met spekkoek toe. Een keer per jaar veroorloofden we ons zelf dit uitstapje naar het Chinese restaurant en we verheugden ons er dan ook dagen te voren op. "Oh, jij bent dat meisje dat geen kreeft lust, maar wel gamba's." De serveerster herkende onze dochter direct en we werden met alle egards behandeld. De maaltijd was zoals altijd heerlijk en we genoten met volle teugen. Totdat we rond 1 uur 's nachts wakker werden. De Chinese keuken staat niet alleen bekend om het smakelijke eten, maar ook om het gebruik van de vele smaakversterkers.

Smaakversterkers die je tegenwoordig in heel veel voedsel terugvindt en bij hoge dosering kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdlijn. Maar ook waarschijnlijk obesitas, oogaandoeningen, astma, hersenziekten en kanker. Ve-tsin was de natuurlijke smaakmaker die in China werd gebruikt, maar hier in het Westen al snel werd vervangen door een chemische variant. Die tegenwoordig in steeds meer voedsel was terug te vinden: cola, chips, kant-en-klare sauzen en soepen, vegetarische burgers en pasta. Zo bleek uit onze zoektocht op internet. Het was bekend onder het nummer E621, maar ook als mononatriumglutamaat. En er werd heel wat over geschreven op internet. Voor zover bekend was er echter nog geen hard wetenschappelijk bewijs over de effecten van deze smaakversterker.

"Ik ben toch wel blij dat dit ons vannacht is overkomen", mijmerde Erwin toen we op de bank nog wat aan het napraten waren. Niet begrijpend keek ik hem aan. "Het heeft me weer terug gebracht bij de yoga. En het besef hoe belangrijk de yama's en niyama's zijn, de morele principes en idealen." "We streven zuiverheid na in alles wat we voelen, denken en doen, maar nu blijkt dat we geconfronteerd worden met onzuivere voeding. Ons lichaam reageert daar heftig op, heftiger dan vroeger. Maar misschien is het wel een waarschuwing: pas op wat voor voedsel je tot je neemt." En hij besloot in actie te komen. De keukenkastjes werden opengetrokken en alle flesjes en pakjes aan een strenge controle onderworpen. De lijst met ingrediƫnten bleek uitvoerig te zijn. Zelfs bij een pak eenvoudige crackers. De zuiveringsactie leidde tot een overvolle vuilnisbak en het besef dat als we goed voor onszelf willen zorgen, we weer terug moeten naar puur onbewerkt voedsel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met