Doorgaan naar hoofdcontent

Het Chinese restaurant syndroom

Uit fysieke reinheid (zuiverheid) ontstaat afkeer van het eigen klichaam en de tegenzin om in fysiek contact te komen met anderen. (Patanjali 2-40)

"Voelde jij je ook zo belabberd vannacht?" Met een slaperige blik keek ik opzij, waar Erwin zijn ogen probeerde te openen. Onder zijn ogen zag ik wallen met een paarsblauwe kleur. Zelf voelde ik een stekende hoofdpijn en een misselijk gevoel. Alsof ik een stevige kater had na een avond te diep in het glaasje te hebben gekeken. Die nacht waren we dan ook flink in touw geweest. Ik was rond 1 uur zwetend wakker geworden en had enorme dorst. Erwin had toen in het donker zijn yogamatje al uitgerold midden in de slaapkamer. Ook hij kon de slaap niet vatten en had zijn yoga-trucendoos opengemaakt om zichzelf op te knappen. We bleken last te hebben van het Chinese restaurant-syndroom, zo ontdekten we de volgende ochtend.

Op het menu stonden die avond ervoor een heerlijke fruits de mer salade, oesters, kreeft, ossenhaas met truffelsaus en ijs met spekkoek toe. Een keer per jaar veroorloofden we ons zelf dit uitstapje naar het Chinese restaurant en we verheugden ons er dan ook dagen te voren op. "Oh, jij bent dat meisje dat geen kreeft lust, maar wel gamba's." De serveerster herkende onze dochter direct en we werden met alle egards behandeld. De maaltijd was zoals altijd heerlijk en we genoten met volle teugen. Totdat we rond 1 uur 's nachts wakker werden. De Chinese keuken staat niet alleen bekend om het smakelijke eten, maar ook om het gebruik van de vele smaakversterkers.

Smaakversterkers die je tegenwoordig in heel veel voedsel terugvindt en bij hoge dosering kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdlijn. Maar ook waarschijnlijk obesitas, oogaandoeningen, astma, hersenziekten en kanker. Ve-tsin was de natuurlijke smaakmaker die in China werd gebruikt, maar hier in het Westen al snel werd vervangen door een chemische variant. Die tegenwoordig in steeds meer voedsel was terug te vinden: cola, chips, kant-en-klare sauzen en soepen, vegetarische burgers en pasta. Zo bleek uit onze zoektocht op internet. Het was bekend onder het nummer E621, maar ook als mononatriumglutamaat. En er werd heel wat over geschreven op internet. Voor zover bekend was er echter nog geen hard wetenschappelijk bewijs over de effecten van deze smaakversterker.

"Ik ben toch wel blij dat dit ons vannacht is overkomen", mijmerde Erwin toen we op de bank nog wat aan het napraten waren. Niet begrijpend keek ik hem aan. "Het heeft me weer terug gebracht bij de yoga. En het besef hoe belangrijk de yama's en niyama's zijn, de morele principes en idealen." "We streven zuiverheid na in alles wat we voelen, denken en doen, maar nu blijkt dat we geconfronteerd worden met onzuivere voeding. Ons lichaam reageert daar heftig op, heftiger dan vroeger. Maar misschien is het wel een waarschuwing: pas op wat voor voedsel je tot je neemt." En hij besloot in actie te komen. De keukenkastjes werden opengetrokken en alle flesjes en pakjes aan een strenge controle onderworpen. De lijst met ingrediƫnten bleek uitvoerig te zijn. Zelfs bij een pak eenvoudige crackers. De zuiveringsactie leidde tot een overvolle vuilnisbak en het besef dat als we goed voor onszelf willen zorgen, we weer terug moeten naar puur onbewerkt voedsel.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leven of geleefd worden?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Patanjali, 2:54) "Ping". Er komt weer een berichtje binnen op mijn mobiele telefoon. Ik heb de neiging om te stoppen waar ik mee bezig ben en even te kijken wat het is. Misschien is het belangrijk, misschien moet ik er op reageren? En dan herinner ik me mijn dochter Rosalie. Ze had een mobiele telefoon gekregen van Sinterklaas, was direct toegevoegd aan de groepsapp van school en kreeg in een uur tijd wel 20 appjes. Die echt nergens over gingen: wat doe je, eeeeel, coool man. De volgende dag besloot ze uit de groepsapp te stappen. "Daar doe ik dus niet aan mee, mam. Ik ben de baas, niet mijn telefoon." En zo leerde ik door yoga over meer dingen de baas te worden. Mijn zintuigen bijvoorbeeld. Je loopt op straat langs een bakker en ruikt heerlijke croissantjes. Eigenlijk heb je helemaal geen trek, maar z

Wat heeft vilten nu met Yoga te maken?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken , los te maken van hun objecten . (YS 2.54) “Waar zijn de yogamatjes?” Verbaasd keek hij om zich heen. Iedere zaterdagavond komt hij samen met nog een aantal andere jongens bij mij, om het alledaagse te ontstijgen. Door yoga te beoefenen, naar binnen te keren en op zoek te gaan naar (eigen) wijsheid. Maar dit keer was de ruimte leeg en nodigde ik ze uit om lekker aan de grote tafel te komen zitten. Ik had namelijk zin om te vilten. Stilte als een natuurlijke deken Na de uitleg over de vilttechniek, en een Youtube-filmpje over hoe de merino-wol geschikt wordt gemaakt om te vilten, gingen ze enthousiast aan de slag. “Is het goed zo?”, hoorde ik regelmatig, waarna ik ze liet zien hoe je het vilt zelf kan testen, door het even in het warme water te houden. Blijft het aan 1 stuk, dan kun je verder. Zoniet, dan vereist het nog wat meer gedu

Wil je yogales geven?

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter Zijn. (Patanjali 1-17) “Doen jullie echt twee uur per dag yoga in de tent?”, vroeg de buurjongen op de camping ongelovig. In het voorbijgaan had hij ons al eens op het hoofd zien staan en op het yogakussentje zien zitten. Het interesseerde hem, hij wilde er meer van weten. We zaten die avond gezellig bij elkaar na te genieten van de heerlijke maaltijd voor de tent. Een kopje thee in de hand en een deken over de benen. Want het werd al snel fris op deze camping op Texel. De buurman zorgde voor wat muziek en we bewonderden de zonsondergang, die een prachtige roze gloed had. “Zou je ons niet eens les kunnen geven? Ik zou dat heel graag willen”, vervolgde de buurjongen. En hij richtte zijn vraag nu op Erwin. “Wat we nu doen is ook yoga”, antwoordde Erwin. De jongen keek hem verbaasd aan. Een beleving van samadhi (een van de hogere stappen in Yoga), kun je ervaren wanneer je heerlij