Doorgaan naar hoofdcontent

Ik ben (para)normaal

“Door Samyama meester te worden (te leren beheersen) verkrijgt men het licht van het hoger bewustzijn.”(Patanjali 3-5)

“We moeten nu naar huis”, fluisterde ik Erwin in. Het was midden in de nacht en we lagen in ons tentje die stond op een prachtige camping in Noord-Italie. Iedere dag sprongen we op de fiets om de bergen te bedwingen of als het te heet was, dan gingen we varen op het meer. Totdat ik dus een nachtmerrie kreeg die wel zo levensecht was dat we besloten om onze spullen de volgende dag in te pakken en direct huiswaarts te keren. Deze nachtmerrie bleek een voorspellende werking te hebben: ik had voorzien dat mijn broer vast zat. En dat bleek ook zo te zijn.

Ieder mens heeft paranormale krachten of siddhi’s zoals dat in de Yoga heet. Helderhorendheid, helderziendheid, heldervoelendheid, je kunnen verplaatsen in een ander, met dieren communiceren, in de toekomst kijken of dromen duiden. In de Yoga Sutra’s van Patanjali worden er in het derde hoofdstuk verschillende beschreven. Je kunt ze namelijk door Yoga ontwikkelen, door de samyama-technieken te beoefenen. Dit voor als je niet zelf over deze gave beschikt of ze door je drukke leven hebt onderdrukt. Toen ik dit de eerste keer las, sprak het me aan, had ik er een klik mee. Maar er was ook nog zo’n stemmetje dat mij vertelde: “Eerst ervaren, dan geloven.” En dat gebeurde.

“Mam, Jerome is in de sloot gevallen”, wist mijn dochter Rosalie me op een woensdagmiddag te vertellen. Ze was heerlijk aan het spelen en sprong op om mij deze boodschap te vertellen. “Wel nee, hij is lekker aan het spelen bij zijn vriendje”, stelde ik haar gerust. Een half uur later kwam hij drijfnat thuis. Hij was inderdaad aan het spelen bij een vriendje die op een woonboot woonde en was overboord gevallen. Ik besefte dat ik nog veel van mijn kinderen kon leren. Over hoe ik weer in contact kon komen met mijn eigen paranormale gaven. En er ook weer op durfde te vertrouwen.

De techniek om dit te ontwikkelen is zoals gezegd Samyama, de allerhoogste stap in de Yoga die ook aan de basis ligt van witte magie en esoterische genezing. Een techniek die voor veel yogabeoefenaars nog onbekend is. Een vereiste om Samyama te beoefenen is dat je al langere tijd kan concentreren en mediteren. In deze techniek verbind je de causale wereld met de subtiele wereld en de grofstoffelijke wereld. Het wordt als het ware een driehoek. De grofstoffelijke wereld is een object waarop je je concentreert. Bijvoorbeeld als je nieuwsgierig bent naar je toekomst, of wat je huisdier je eigenlijk te vertellen heeft.

“Wat was er met Surprise aan de hand?”, vroeg ik mijn dochter Rosalie na haar paardrijles. De pony waarop ze reed, maakte iedere keer op dezelfde plek rare bokkensprongen in de bak. Rosalie kon hem maar net bedwingen. Hij kon het ons natuurlijk niet vertellen, dus ik besloot ’s avonds op het yogakussentje Surprise als concentratieobject in te zetten. Ik ging als het ware met hem praten, net zoals de paardenfluisteraar in het boek. Ik zoomde in op het gedrag en het gevoel dat ik die middag had geobserveerd en langzamerhand werd het me duidelijk. De lichtflitsen kreeg ik voor ogen en ik besefte dat deze jonge pony ieder keer weer schrok van de zonnestralen die door het raam naar binnen schenen. De essentie was angst.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leven of geleefd worden?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Patanjali, 2:54) "Ping". Er komt weer een berichtje binnen op mijn mobiele telefoon. Ik heb de neiging om te stoppen waar ik mee bezig ben en even te kijken wat het is. Misschien is het belangrijk, misschien moet ik er op reageren? En dan herinner ik me mijn dochter Rosalie. Ze had een mobiele telefoon gekregen van Sinterklaas, was direct toegevoegd aan de groepsapp van school en kreeg in een uur tijd wel 20 appjes. Die echt nergens over gingen: wat doe je, eeeeel, coool man. De volgende dag besloot ze uit de groepsapp te stappen. "Daar doe ik dus niet aan mee, mam. Ik ben de baas, niet mijn telefoon." En zo leerde ik door yoga over meer dingen de baas te worden. Mijn zintuigen bijvoorbeeld. Je loopt op straat langs een bakker en ruikt heerlijke croissantjes. Eigenlijk heb je helemaal geen trek, maar z

Wat heeft vilten nu met Yoga te maken?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken , los te maken van hun objecten . (YS 2.54) “Waar zijn de yogamatjes?” Verbaasd keek hij om zich heen. Iedere zaterdagavond komt hij samen met nog een aantal andere jongens bij mij, om het alledaagse te ontstijgen. Door yoga te beoefenen, naar binnen te keren en op zoek te gaan naar (eigen) wijsheid. Maar dit keer was de ruimte leeg en nodigde ik ze uit om lekker aan de grote tafel te komen zitten. Ik had namelijk zin om te vilten. Stilte als een natuurlijke deken Na de uitleg over de vilttechniek, en een Youtube-filmpje over hoe de merino-wol geschikt wordt gemaakt om te vilten, gingen ze enthousiast aan de slag. “Is het goed zo?”, hoorde ik regelmatig, waarna ik ze liet zien hoe je het vilt zelf kan testen, door het even in het warme water te houden. Blijft het aan 1 stuk, dan kun je verder. Zoniet, dan vereist het nog wat meer gedu

Wil je yogales geven?

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter Zijn. (Patanjali 1-17) “Doen jullie echt twee uur per dag yoga in de tent?”, vroeg de buurjongen op de camping ongelovig. In het voorbijgaan had hij ons al eens op het hoofd zien staan en op het yogakussentje zien zitten. Het interesseerde hem, hij wilde er meer van weten. We zaten die avond gezellig bij elkaar na te genieten van de heerlijke maaltijd voor de tent. Een kopje thee in de hand en een deken over de benen. Want het werd al snel fris op deze camping op Texel. De buurman zorgde voor wat muziek en we bewonderden de zonsondergang, die een prachtige roze gloed had. “Zou je ons niet eens les kunnen geven? Ik zou dat heel graag willen”, vervolgde de buurjongen. En hij richtte zijn vraag nu op Erwin. “Wat we nu doen is ook yoga”, antwoordde Erwin. De jongen keek hem verbaasd aan. Een beleving van samadhi (een van de hogere stappen in Yoga), kun je ervaren wanneer je heerlij