Doorgaan naar hoofdcontent

Van de speedboot in de roeiboot

Abhinivesah is de krachtige begeerte om in te leven te blijven die zelfs de geleerden (of de wijzen) beheerst. (Patanjali 2-9)


"Als je te horen krijgt dat je niet lang meer te leven hebt, zoals ik, dan kom je tot een besef dat je eigenlijk je hele leven in een speedboot hebt gezeten. Hard varend met de blik op de horizon, op wat nog komen gaat en wat je nog allemaal zou willen. Hoofdzaken zijn bijzaak. Maar dan opeens wordt de speedboot een roeiboot. Je kijkt niet meer vooruit, ziet de golfjes die je boot achterlaat. Bijzaken worden hoofdzaak." In wellicht iets andere bewoordingen was RenĂ© Gude aan het woord in het televisieprogramma Kijkers in de ziel. En ik besefte dat wat hij beschreef de transformatie in de levenshouding van de yogabeoefenaar is. Die beseft dat je niet tot het einde hoeft te wachten om echt te gaan leven.

De dood is iets waar we het liever niet over willen hebben. De angst voor de dood is de grootste angst van de mens. Het is het grote onbekende, we weten niet wat daar is. Of daar nog iets is, of onze ziel echt onsterfelijk is. We zijn gehecht aan het leven, aan de vorm. En aan de mensen die we liefhebben en achter moeten laten. Of misschien zit er diep in ons onderbewuste nog een vage herinnering aan de gruwelijke wijze waarop we in een vorig leven zijn gestorven. En dan is daar waarschijnlijk nog de vraag die we van oudsher meedragen: kom ik - mijn leven overziend - in de hemel of in de hel terecht?

Ter voorbereiding op het kerstfeest ging ik op zoek naar een passend kerstverhaal. "Dat kerstverhaal is ieder jaar hetzelfde", mopperde mijn zoon jaren geleden. En hij had gelijk: de kerstgedachte zit in zoveel meer dan in de geboorte van Jezus Christus. Zo kwam ik vorig jaar op een verhaal van Godfried Bomans over een witte kerst. Alles was perfect, totdat er een vreemdeling voor de deur stond en werd weggestuurd. "We laten ons lekkere etentje toch niet verpesten door zo'n zwerver?" Vroeg de hoofdpersoon zich af. Dit jaar ging het verhaal over een kerstmaal in de hemel en in de hel. Het eten was hetzelfde: heerlijk. Het vervelende was dat de aanwezigen geen armen en handen hadden, maar lange vorken. In de hel ontstond er boosheid, haat en nijd. In de hemel een heerlijk samenzijn: ze gingen elkaar voeren!

"Vandaag kunnen we op zoek gaan naar het tijdstip van ons overlijden", was het voorstel in de yogales. Door een samyama te verrichten op je karma, of dat van een ander kun je een beeld krijgen hoe het leven hier op aarde zal verlopen. "Wil ik dit wel weten?" stelde ik me zelf de vraag. En wat zal er veranderen in mijn levenshouding als ik dit weet? Stap ik dan nog vaker uit mijn speedboot over in mijn roeiboot? Worden hoofdzaken voor mij bijzaken en bijzaken hoofdzaken? Is er iets wat ik echt nog zou willen doen? Of wat ik zou willen nalaten aan de wereld? Een bezielde schepping? En toen besefte ik weer wat mijn dharma  is: mensen uit te nodigen om wat vaker uit de speedboot te stappen en in hun roeiboot plaats te laten nemen. Door yoga te beoefenen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga) Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij o...