Doorgaan naar hoofdcontent

Er klopt iets niet

Geloften van zelfonthouding omvatten het onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. (Patanjali 2:30)

“Nee hoor, meneer ik heb dit rapport echt zelf geschreven.” De student staat voor me en ik twijfel. Diep van binnen zegt een stemmetje mij, dat er iets niet klopt. Maar echt bewijs heb ik niet dat hij het rapport niet zelf heeft geschreven. In het Engels met woorden, die ik zelf nog moest opzoeken in het woordenboek. Dat zou natuurlijk kunnen als zijn bekwaamheid in de Engelse taal goed zou zijn, maar daar heb ik het afgelopen jaar dat hij bij mij in de klas zat, weinig van gemerkt. Ook niet van zijn betrokkenheid bij de les en zijn kennis van het onderwerp. Hij zat voornamelijk onderuitgezakt, stelde nooit een vraag en liet aan niets merken dat hij iets met de kennis deed. Is hier sprake van leugen en bedrog en is het mijn taak als docent om dit aan het licht te brengen? Of laat ik het bij zijn verklaring dat zijn oma hem heeft geholpen bij het schrijven van het rapport?

Ik besefte dat ook dit Yoga is. Luisteren naar dat stemmetje in je en je zoveel mogelijk houden aan morele principes. De geboden zoals die in diverse geloven worden beschreven. In de Yoga wordt het als weigeringen omschreven. Je weigert geweld te plegen, je weigert te liegen, te bedriegen, te stelen, je ziet het goddelijke in de ander en je laat je niet verleiden door hebzucht. En iedere dag word je weer op de proef gesteld. Als je teveel wisselgeld terugkrijgt in de winkel, als je iemand een compliment geeft, terwijl je dat diep van binnen niet meent, als je een vlieg doodt, omdat hij zo irritant om je hoofd zit te brommen.

En dan zijn er ook nog de niyama’s: Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie, zelfovergave aan God, vormen tezamen het naleven der geboden.  (Patanjali 2:32)

“He, lekker een warm zonnetje vandaag”, roep ik wanneer ik ’s morgens de gordijnen open doe. En tegelijkertijd besef ik dat ik dus niet tevreden zou zijn als het een sombere troosteloze dag zou zijn. Met veel regen en weinig licht. En terwijl ik aan het ontbijt zit, besluit ik een broodje te beleggen met chocoladevlokken. Fair trade staat er op de verpakking, dus dat zal wel goed zijn. Als de kinderen vervolgens voorlezen wat er allemaal in zit, besef ik dat zuiverheid van voedsel ook vandaag bij mij niet aan de orde is. Dat is toch geen leven? Om de hele dag stil te staan bij dit soort zaken? Om je alles op te laten leggen? Om niet meer te kunnen genieten van een zonnetje of een boterham met chocoladevlokken?

En dat maakt het grote verschil tussen een Yoga leven en een leven vol met dogma’s. Je kunt er zelf voor kiezen, het zijn suggesties om sturing aan je leven te geven. En uiteindelijk, als je door de yoga steeds zuiverder wordt, dan is er geen behoefte meer aan chocoladevlokken en lijkt het allemaal als vanzelf te gaan.

Terug naar de student. Ik besluit zijn lot in zijn eigen handen te leggen en vertel hem dat hij vooralsnog geen beoordeling krijgt voor zijn rapport, omdat ik ernstige twijfel heb of het van hemzelf is. “Ik zal de komende maanden laten zien, dat ik echt wat heb opgestoken van uw lessen. Dat het rapport van mijn hand is gekomen. En als u dan nog twijfelt, kunnen we altijd nog naar de examencommissie gaan.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met