Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is dit?

"Door soberheid ontwikkel je een enorme kracht, de vrede in je zal steeds dieper worden en de kracht van Atman, het zelf of de ziel, zal zich steeds duidelijker aan je manifesteren." (Patanjali 2: 43)

"Wat is dat?" Had mijn oud-collega gevraagd toen ik hem mijn plannen voor de yogaschool had toegestuurd. Hij doelde op het logo waarop zijn aandacht was blijven rusten. Dat is wat hem had geïntrigeerd, niet alle woorden die ik had besteed. Een beeld is sober en zegt meer dan 100 woorden en dit beeld was ook voor mij heel speciaal. Ik had het gekregen in een visioen.

En dat was ruim tien jaar geleden. Ik werkte nog in het bedrijfsleven als projectleider. En worstelde regelmatig met de weerstand bij de veranderingen die ik voorstelde. Ik werd er voor ingehuurd om hier adviezen over te geven, maar de mensen zagen vaak beren op de weg en niet het hogere plan waaraan gewerkt werd. Totdat ik het ging uittekenen op een flipboard. Dan werd het helder en kwam de organisatie in beweging. Ook dit symbool tekende ik. De cirkel is er later bij gekomen. Pas later heb ik de ware betekenis mogen ontvangen. Die bleek ook in lijn te zijn met de historische symbolische betekenis van de driehoeken.

Wat zie jij er in? Een zandloper dat staat voor geduld? Of een oog dat staat voor focus en concentratie? Of de eenvoud waar yoga ook voorstaat? Voor mij staat het logo van de yogaschool voor het resultaat van beoefenen van Raja Yoga. Ik zie er ook de essentie van mijn rol in dit leven in, mijn roeping om mensen te leren leven met hun hoofd in de wolken en hun voeten op de grond. In  het bedrijfsleven was het mensen meenemen in een verandering waarvan ze niet altijd konden overzien waar het naar toe ging. En waar ze niet altijd voor open stonden. Maar die hen uiteindelijk wel veel bracht. En nu doe ik dat als yogadocent: mensen begeleiden bij het toepassen van yoga in hun leven.

De driehoek met de punt omlaag staat voor de uitdijende opwaartse shakti energie om te komen tot een hoger bewustzijn. De driehoek met de punt naar beneden staat voor de neerwaartse shiva energie en het gehecht blijven aan het lagere zelf, het ego aan de materie. Het staat ook voor het mannelijke en het vrouwelijke dat een ieder in zich heeft. De cirkel ten slotte staat voor het bewustzijn en het realiseren van evenwicht tussen shiva en shakti. Het doel daarvan is uiteindelijk het tot stand brengen van "yoga citta vrtti nirodhah".  Het onder controle brengen van de wijzigingen van het denken (Patanjali 1:3). Het staat ook voor de integrale mens die dansend en spelend met de twee energieën van het leven om gaat.

De missie van de yogaschool wordt dus met dit logo uitgelegd: mensen opleiden in Raja Yoga met als doel het bewustzijn te verhogen en hen dichter bij hun ware zelf te laten komen. Heb ik daar toch al weer heel wat woorden aan besteed. Je kunt er ook zelf nog eens naar kijken en dan komt de betekenis voor jou binnen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga) Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij o...