Doorgaan naar hoofdcontent

Jij nog een wijntje?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Yoga Sutra 2. 54)

“Zal ik voor jou ook wat inschenken?’ Het was er langzaam ingeslopen: een wijntje bij het eten, een biertje op het feestje en een drankje na een lange dag werken. Even ontspannen. En natuurlijk beseften we allebei dat we helemaal geen wijn nodig hadden om te ontspannen, dat kon ook prima door Yoga te beoefenen. Maar het was een gewoonte geworden, die moeilijk was af te leren.  Totdat Erwin op een dag een ingeving kreeg dat het wijntje bij het eten dus eigenlijk de baas was geworden over hem.  En besloot van de een op de andere dag de fles te laten staan. Het werd een experiment om 6 weken lang geen druppel alcohol te drinken.

We waren overigens niet de enige. In Engeland begint het al een traditie te worden om in de maand januari de alcohol te laten staan. Het heet daar Dry January en de resultaten leken veelbelovend. 79% van de deelnemers aan het onderzoek had geld uitgespaard in deze maand, 62% van de deelnemers sliep beter en had meer energie en 49% van de deelnemers was afgevallen. Maar dat was voor ons niet de reden om het experiment aan te gaan. Het ging er om dat we leerden de baas te worden over ons “lagere zelf”.

Een onderverdeling van het hogere zelf en het lagere zelf kun je heel eenvoudig maken aan de hand van de chakra’s. Als je vanuit je lagere zelf leeft, dan word je gedreven door je emoties, begeerten en instinct. Als je vanuit je hogere zelf leeft, dan word je gedreven door je hart, je intuitie, je ziel en je mentale vermogens. De onderverdeling kan ook gemaakt worden in leven waarbij het “ik” centraal staat en leven waarbij het “wij” centraal staat. Waarbij je heel meer aan het dienen bent voor je medemens.

“Oooh, ik heb vandaag aan een glaasje wijn gedacht”, biechtte Erwin op na een week droog te hebben gestaan. “Ja, dan krijg je straf pa”, antwoordde zoon Jerome direct met een grijns op zijn gezicht. Hij had gehoord dat Erwin bij alleen al de gedachte aan een wijntje die avond een koude douche ging nemen. Die koude douche was overigens een experiment van een maand eerder. Geinspireerd door de Iceman nam Erwin dagelijks een koude douche. Zo koud dat zijn huid na afloop helemaal rood werd en ging tintelen. Het gaf hem energie.

“Ik heb drie flessen wijn gekocht bij de groenteman”, wist Erwin mij een maand later te vertellen. En ik zet ze zo in de kast, dat we ze iedere keer zien staan als we de deur open doen. “Jij durft!”, lachte ik hem toe. Maar wat hij deed, was ook omschreven in de Yoga sutra’s: pratyahara. Een manier om je zinnen onder controle te krijgen. Ik kan me nog herinneren dat onze docent het destijds uitlegde m.b.v. een druppelende kraan. Je hoort die kraan en besluit je aandacht ergens anders op te richten, bijvoorbeeld op het nada-geluid. Zodat je die kraan niet eens meer hoort. Wat voor de kraan werkte, werkte ook voor de drie flessen wijn in de kast.

De periode van 6 weken is bijna voorbij. En gistermiddag besloot ik mijn visualisatievermogen in te zetten om te kijken of ik nog wel wijn zou lusten. Ik beeldde me in dat ik een glaasje gekoelde witte
het door mijn slokdarm naar beneden te laten lopen.  Het leek wel vergif. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met