Doorgaan naar hoofdcontent

Mens, ken je zelf

"Strenge zelftucht, studie die leidt tot kennis voor het Zelf en algehele overgave vormen het beginstadium van Yoga (Kriya Yoga)" (Patanjali 2:1)

"He Angela, ik had je helemaal niet herkend." Met een verbaasde blik in haar ogen, stond ze voor me: een vriendin van vroeger. We hadden al 10 minuten naast elkaar gezeten op de bank, tijdens een verjaardagsfeestje, en ik had haar ook niet herkend. Nu ik haar stem hoorde wel, maar haar gezicht straalde niet meer zoals vroeger en ik zag een enorme verkramping in haar lichaam. Was ze toen ook al zo mager? Ze bleek ziek te zijn en nadat ze haar verhaal had verteld, besloot ik maar eens naar de wc te gaan. Op onderzoek naar me zelf. Doe je mee?

Laten we beginnen met het fysieke lichaam. Wat zie je als je voor de spiegel staat? Een krachtige houding, of hangende schouders? Wat (lach)rimpels in het voorhoofd? Wat vetrolletjes op de buik en de billen? Stralende ogen of een doffe blik met wallen? Een gezonde teint of een bleke huidskleur? Neem er gerust de tijd voor om jezelf te bestuderen, maar laat je oordeel achterwege. En welke kwalen heb je? Vaak hoofdpijn, buikpijn, allergisch voor gluten? Snel verkouden of last van stramme spieren? Hart- of vaatziekten, kouwelijk of juist warmbloedig?

De volgende stap in het onderzoek gaat over je astrale lichaam. Hou de komende tijd eens een dagboekje bij waarin je schrijft wat er die dag op je pad is gekomen aan emoties. Bij jezelf, maar ook emoties van anderen gericht op jou. Irriteerde je je aan het stoplicht dat veel te lang op rood stond? Of was je ongerust toen je kind nog steeds niet thuis was? Of maak je je zorgen over al die vluchtelingen in de wereld? En wat waren die geluksmomenten, waar je met een glimlach op je gezicht kan terugkijken? Waar word je nu echt blij van? Waar ben je aan gehecht?

Het mentale lichaam is de volgende stap in ons onderzoek. Het gaat over je gedachten. Laten we eens een experiment doen om ze wat beter te leren kennen. Ga 10 minuten stil zitten met je ogen dicht en wacht welke gedachten er voorbij komen. "Oh jee, ik moet nog boodschappen doen." "Ik hoor een piepje van mijn mobiel en wil nu reageren." "Waar is dit experiment goed voor? Wat zegt het over mij?" Het is een stemmetje dat maar heel soms zijn mond houdt. Gedachten komen en gaan, maar je bent niet je gedachten. In hoeverre ben je ze de baas en kun je je concentreren op je taak?

En dan is er het causale lichaam, het hogere bewustzijn. Je herkent het pas echt, wanneer je het ervaart. Wanneer je het fysieke, astrale en mentale lichaam onder controle hebt en bent overstegen. Je kijkt toe en maakt verbinding met je zelf. Dan kun je je grip krijgen op je stemming. Als je bijvoorbeeld in een dip zit, dan kun je een gevoel van extase oproepen. Een wow-gevoel noem ik dat. Je kunt ook een gevoel van liefde oproepen. Alleen maar warmte en zachtheid valt dan als een deken over je heen. Of een gevoel van zijn, kalm en rustig kijk je toe op wat er gebeurt.

Er zijn genoeg manieren om je zelf nog beter te leren kennen: testjes (op internet), je horoscoop nagaan, je gewoontes en voorkeuren onder de loep nemen. Het helpt je om je ware zelf te ontwikkelen. Binnen de yoga-wetenschap wordt gesproken over vier typen mensen. De mens die zijn instincten volgt en leeft vanuit zijn fysieke lichaam. De mens die leeft vanuit zijn emoties, vanuit boosheid, angst en verdriet. De mens die leeft vanuit zijn hoofd, die veel weet en kennis heeft, maar minder wijsheid. En de laatste is de hogerontwikkelde mens, die zijn andere lichamen onder controle heeft en leeft met hart en ziel. Daar herken je een yogi aan.

Terug naar de spiegel op de wc. Ik keek er in en zag niets bijzonders. Afgezien van de paar grijze haren was er nog weinig veranderd. "Je gezicht is niet veranderd, maar je uitstraling is veel zachter en kalmer geworden." Was de conclusie die mijn vriendin gaf. Zo heeft iedereen zijn eigen blinde vlekken, ook ik. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vliegend over het voetbalveld

Z elfbeteugeling, bindende voorschriften, lichaamshoudingen, energiebeheersing, terugtrekking, concentratie, contemplatie en extase zijn de acht onderdelen (van de zelf-discipline van yoga) (Patanjali 2-28) "Ik kom even bij jou staan, hoor. Mijn man schreeuwt altijd zo hard als het spannend wordt." Na vijf minuten hield ook zij het niet meer. Er werd bijna een doelpunt gemaakt, maar de keeper wist hem te stoppen. "Aaaaaaaaaaahhhhhh", schreeuwde ze, hevig geƫmotioneerd. Ik keek met een grijns op zij en ze begreep mijn blik direct: "Ja, weet je, maar ik ga niet naar de scheidsrechter schreeuwen als hij iets verkeerd doet", verontschuldigde ze zich. "Dat vind ik zo respectloos,, die man doet ook zijn werk." We keken rustig verder naar de wedstrijd van onze zonen. Totdat de scheidsrechter toch echt iets verkeerd had gezien. "SCHEIDS.... Heb je je ogen in je achterzak zitten, of zo????" Ik besefte dat voetbal best veel met yoga te maken

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld