Doorgaan naar hoofdcontent

Laat de vlinders tot ons komen

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zinnen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Patanjali 2-54)

"Bzzzzzzzzz..." Al weken werd ik 's nachts geteisterd door een mug. Het was een volhouder en nog vervelender: hij hield van mijn bloed. De meeste muggen trokken daar hun neus voor op. Ieder nacht rond drie uur trok hij er op uit om bij te tanken. Overdag was hij nergens te bekennen. "Geweldloosheid" zoemde er 's nachts door mijn hoofd: ook bij muggen. En ik dacht aan die keer dat iemand mij tijdens de yogales beschaamd vertelde dat ze thuis een elektrische vliegenmepper hadden. Ze besefte toen dat ze de yama “geweldloosheid” op alle levende wezens kon toepassen. Ik besloot de volgend dag de ramen maar eens wijd open te zetten. Misschien dat hij toch koos voor de vrijheid?

Henkie (dat was ons koosnaampje voor de mug) bleef. Hij had het goed en we leerden onze yoga door hem in de praktijk te brengen. En dan vooral "pratyahara". Je onthechten van de zinnen. In dit geval van het gehoor als zintuig. Het gezoem is er, maar je hoort het niet, omdat je je aandacht ergens anders op richt. Eigenlijk vergelijkbaar met het lezen van een goed boek en dat je verder niets meer hoort of ziet in je omgeving. Bij het lezen van een boek gaat dat een stuk makkelijker, dan bij het gezoem van Henkie. Doordat je van het verhaal geniet, word je namelijk minder snel afgeleid. Al mijmerend, besefte ik dat Henkie ook wat goeds bracht. Hij onderbrak iedere nacht mijn dromen, waardoor ik ze de volgende dag nog levendig kon herinneren.

Insecten komen af op gedachten. Tijdens de meditatie bij de yogalessen hadden we al lang ontdekt dat de muggen bij die leerlingen bleven rondvliegen, die het meeste moeite hadden met de meditatie. Maar hoe zit het dan met vlinders? Ik kan me herinneren dat een vriendin mij jaren geleden vertelde over de vlinders die na het overlijden van haar moeder nog een week op haar pad kwamen. En ook uit andere bronnen werd bevestigd dat vlinders afkomen op mensen die een sterk causaal lichaam hebben. Dromerige types die veel gevoel van zachtheid, liefde, vrijheid of “zijn” in zich hebben.

Een mens bestaat niet alleen uit een fysiek lichaam, volgens de Yogawetenschap. Het fysieke lichaam is datgene waar Henkie mij in stak. Dat veroorzaakte een reactie in mijn astrale lichaam (emoties: ik werd boos op Henkie) en in mijn mentale lichaam (denken: hoe krijg ik dat beest onze slaapkamer uit). Het causale lichaam (dromen, voelen) zou ervoor zorgen dat niet Henkie, maar de vlinders mij zouden gaan opzoeken. Dochter Rosalie bevestigde het. Ze bracht een bezoek aan Artis en had het grootste deel van de tijd doorgebracht in de vlindertuin. Daar hield ze als jong kind al van. De vlinders waren niet van haar af te slaan. Haar klasgenoten keken jaloers toe.

Laat de vlinders tot ons komen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Leven of geleefd worden?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken, los te maken, van hun objecten. (Patanjali, 2:54) "Ping". Er komt weer een berichtje binnen op mijn mobiele telefoon. Ik heb de neiging om te stoppen waar ik mee bezig ben en even te kijken wat het is. Misschien is het belangrijk, misschien moet ik er op reageren? En dan herinner ik me mijn dochter Rosalie. Ze had een mobiele telefoon gekregen van Sinterklaas, was direct toegevoegd aan de groepsapp van school en kreeg in een uur tijd wel 20 appjes. Die echt nergens over gingen: wat doe je, eeeeel, coool man. De volgende dag besloot ze uit de groepsapp te stappen. "Daar doe ik dus niet aan mee, mam. Ik ben de baas, niet mijn telefoon." En zo leerde ik door yoga over meer dingen de baas te worden. Mijn zintuigen bijvoorbeeld. Je loopt op straat langs een bakker en ruikt heerlijke croissantjes. Eigenlijk heb je helemaal geen trek, maar z

Wat heeft vilten nu met Yoga te maken?

Pratyahara of abstractie is, als het ware, de nabootsing door de zintuigen van het denkvermogen door zich terug te trekken , los te maken van hun objecten . (YS 2.54) “Waar zijn de yogamatjes?” Verbaasd keek hij om zich heen. Iedere zaterdagavond komt hij samen met nog een aantal andere jongens bij mij, om het alledaagse te ontstijgen. Door yoga te beoefenen, naar binnen te keren en op zoek te gaan naar (eigen) wijsheid. Maar dit keer was de ruimte leeg en nodigde ik ze uit om lekker aan de grote tafel te komen zitten. Ik had namelijk zin om te vilten. Stilte als een natuurlijke deken Na de uitleg over de vilttechniek, en een Youtube-filmpje over hoe de merino-wol geschikt wordt gemaakt om te vilten, gingen ze enthousiast aan de slag. “Is het goed zo?”, hoorde ik regelmatig, waarna ik ze liet zien hoe je het vilt zelf kan testen, door het even in het warme water te houden. Blijft het aan 1 stuk, dan kun je verder. Zoniet, dan vereist het nog wat meer gedu

Wil je yogales geven?

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter Zijn. (Patanjali 1-17) “Doen jullie echt twee uur per dag yoga in de tent?”, vroeg de buurjongen op de camping ongelovig. In het voorbijgaan had hij ons al eens op het hoofd zien staan en op het yogakussentje zien zitten. Het interesseerde hem, hij wilde er meer van weten. We zaten die avond gezellig bij elkaar na te genieten van de heerlijke maaltijd voor de tent. Een kopje thee in de hand en een deken over de benen. Want het werd al snel fris op deze camping op Texel. De buurman zorgde voor wat muziek en we bewonderden de zonsondergang, die een prachtige roze gloed had. “Zou je ons niet eens les kunnen geven? Ik zou dat heel graag willen”, vervolgde de buurjongen. En hij richtte zijn vraag nu op Erwin. “Wat we nu doen is ook yoga”, antwoordde Erwin. De jongen keek hem verbaasd aan. Een beleving van samadhi (een van de hogere stappen in Yoga), kun je ervaren wanneer je heerlij