Doorgaan naar hoofdcontent

Ik maak mijn eigen medicijn

Jaren geleden trok ik door de binnenlanden van Australie. Het was mijn wens om de Aboriginals te ontmoeten. Mensen die nog zo dicht bij de natuur staan, leven met de elementen. Mensen die geciviliseerd moesten worden, van wie heilig land werd afgenomen en die in de nieuwe wereld gevoelig bleken te zijn voor verslaving aan alcohol en drugs. Ik had een boek gelezen over een vrouw die een aantal maanden tussen een groep Aboriginals had doorgebracht, ze was een ander mens geworden. Een paar maanden leek mij te veel, naar die paar dagen keek ik uit.

'S avonds werden we verwelkomd door het stamhoofd. Er werd muziek gemaakt, lekker gegeten, gedronken en gedanst. In eerste instantie nog wat schuchter, maar ik liet me meenemen door de opzwepende muziek en vergat alles. Ik kon niet meer denken, was een geworden met de muziek. Later besefte ik dat dit een van mijn onbewuste vicara samadhi's was geweest. Een complete wow-ervaring. Alleen al de herinnering er aan, riep dit gevoel spontaan weer op. Ook jaren later nog.

Bij de tocht door de outback, raakte ik bezeerd aan mijn arm. Een flinke wond. Een van de Aboriginals zag het en hij nam me mee. Op zoek naar een struik met geneeskrachtige bladeren. Het blad werd op de wond gelegd en na een paar minuten was de pijn verdwenen. Ik besefte dat ik thuis wel erg snel naar een medicijn of pleister greep en ging op zoek naar natuurlijke vormen van genezing. Homeopathie, ayurveda, massage, reiki... En uiteindelijk bij Yoga.

Het kwam van pas. Toen ik jaren later, en inmiddels wat verder gevorderd in de yoga, tijdens een wandeling met de hond mij verstapte en mijn enkelbanden verrekte. Het kon wel twee weken duren voordat ik er weer op zou kunnen lopen, volgens de arts. Ik deed mijn oefeningen en na drie dagen was ik weer op de been. Zo kwam ik ook van de hoofdpijn af, en de pijn in mijn onderrug. Eerst scannen wat er aan de hand is, welke chakra's zijn er bij betrokken, in welk energielichaam zit het, wat is de achterliggende oorzaak? En dan kan de yoga "trucendoos" open. In mijn yogaopleiding zijn er inmiddels mensen die reuma hiermee onder controle hebben gekregen, chronische vermoeidheid en een bochel in de bovenrug.

Als je 's morgens wakker moet worden, neem je een lekkere douche. Voor de ontspanning een glaasje wijn. Het doet wat met je. En zo werken de pranayama's ook, op energetisch niveau. Een virus in het lichaam, dan kan een stevige suryabedana pranayama het verdrijven, oververmoeid na een dag werken? Dan laat ik de shiva energie instromen met een khecari mudra. Stramme en stijve spieren? De plavini pranayama brengt verlichting. Het was een hele zoektocht, het kostte veel inspanning, maar bij de dokter kom ik steeds minder. Ik maak mijn eigen medicijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met