Doorgaan naar hoofdcontent

Ik maak mijn eigen medicijn

Jaren geleden trok ik door de binnenlanden van Australie. Het was mijn wens om de Aboriginals te ontmoeten. Mensen die nog zo dicht bij de natuur staan, leven met de elementen. Mensen die geciviliseerd moesten worden, van wie heilig land werd afgenomen en die in de nieuwe wereld gevoelig bleken te zijn voor verslaving aan alcohol en drugs. Ik had een boek gelezen over een vrouw die een aantal maanden tussen een groep Aboriginals had doorgebracht, ze was een ander mens geworden. Een paar maanden leek mij te veel, naar die paar dagen keek ik uit.

'S avonds werden we verwelkomd door het stamhoofd. Er werd muziek gemaakt, lekker gegeten, gedronken en gedanst. In eerste instantie nog wat schuchter, maar ik liet me meenemen door de opzwepende muziek en vergat alles. Ik kon niet meer denken, was een geworden met de muziek. Later besefte ik dat dit een van mijn onbewuste vicara samadhi's was geweest. Een complete wow-ervaring. Alleen al de herinnering er aan, riep dit gevoel spontaan weer op. Ook jaren later nog.

Bij de tocht door de outback, raakte ik bezeerd aan mijn arm. Een flinke wond. Een van de Aboriginals zag het en hij nam me mee. Op zoek naar een struik met geneeskrachtige bladeren. Het blad werd op de wond gelegd en na een paar minuten was de pijn verdwenen. Ik besefte dat ik thuis wel erg snel naar een medicijn of pleister greep en ging op zoek naar natuurlijke vormen van genezing. Homeopathie, ayurveda, massage, reiki... En uiteindelijk bij Yoga.

Het kwam van pas. Toen ik jaren later, en inmiddels wat verder gevorderd in de yoga, tijdens een wandeling met de hond mij verstapte en mijn enkelbanden verrekte. Het kon wel twee weken duren voordat ik er weer op zou kunnen lopen, volgens de arts. Ik deed mijn oefeningen en na drie dagen was ik weer op de been. Zo kwam ik ook van de hoofdpijn af, en de pijn in mijn onderrug. Eerst scannen wat er aan de hand is, welke chakra's zijn er bij betrokken, in welk energielichaam zit het, wat is de achterliggende oorzaak? En dan kan de yoga "trucendoos" open. In mijn yogaopleiding zijn er inmiddels mensen die reuma hiermee onder controle hebben gekregen, chronische vermoeidheid en een bochel in de bovenrug.

Als je 's morgens wakker moet worden, neem je een lekkere douche. Voor de ontspanning een glaasje wijn. Het doet wat met je. En zo werken de pranayama's ook, op energetisch niveau. Een virus in het lichaam, dan kan een stevige suryabedana pranayama het verdrijven, oververmoeid na een dag werken? Dan laat ik de shiva energie instromen met een khecari mudra. Stramme en stijve spieren? De plavini pranayama brengt verlichting. Het was een hele zoektocht, het kostte veel inspanning, maar bij de dokter kom ik steeds minder. Ik maak mijn eigen medicijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga) Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij o...