Doorgaan naar hoofdcontent

Pijn als leermeester

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van “ik-ben-heid”of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3)

“Nou, dat was mijn eerste en tegelijkertijd laatste yogales”, verzuchtte de buurvrouw. Ze had behoefte aan ontspanning, kon ‘s avonds moeilijk in slaap vallen en voelde veel pijntjes in haar lijf. “Joh, ga een keertje mee naar mijn yogales. Misschien is het iets voor jou…”, had haar vriendin gesuggereerd. En ze besloot op de uitnodiging in te gaan, waarom niet? De yogales vond plaats in de sportschool in de buurt en de yogajuf had haar opgedragen gewoon lekker mee te doen. Ze kwam echter niet verder dan de sukhasana (kleermakerszit), omdat de andere houdingen te moeilijk leken. De volgende dag kon ze bijna niet meer lopen en werd ze door de huisarts direct doorverwezen naar de fysiotherapeut.

In mijn herinnering ging ik  terug naar al die keren dat ik door yoga een blessure had opgelopen. In mijn rug, schouder, nek en knieen. En de laatste tijd had ik last van mijn polsen. Eerst vond ik het vervelend, later besefte ik dat de pijn mijn grootste leermeester is. Het waren blokkades in mijn lichaam die ik steeds vaker zelf leerde op te lossen. Door een andere houding aan te nemen, door gedisciplineerd te blijven oefenen, door de asana langzaam op te bouwen, maar vooral door zachtheid en geweldloosheid in de houding zelf.  Ik besefte ook dat de blokkades in mijn lichaam parallel liepen met de blokkades in mijn leven. Dat waar ik moeite mee had in mijn gezin en werk en in relatie met anderen. Langzamerhand werden de blessures als welkome gasten beschouwd. Als kans om te groeien en te leren.

Maar wat is pijn, volgens Patanjali? Hij verwoordt het slechts in 1 zin. Het ego is betrokken bij pijn. En het is de gehechtheid aan je lichaam die zorgt dat je pijn hebt. Het heeft ook een functie. Als je lichaam aangetast wordt door een ziekte of een blessure, kun je meestal nergens anders aan denken. Je praat er veel over en al je aandacht gaat er naar toe. Het is dan ook moeilijk om je je nog ergens anders op te concentreren, of je open te stellen voor wat er nog meer is in jouw omgeving. Je wordt automatisch teruggetrokken in je lichaam. Moet je dan leren de pijn te negeren of te ondergaan? Volgens de filosofie van de klesas is het niet de bedoeling om de pijn, maar de oorzaak van de pijn aan te pakken. Wat wil de pijn jou vertellen? Pas als je dat inzicht hebt ontvangen, zal de pijn ook afnemen. En tot die tijd heb je voldoende yogatechnieken tot je beschikking om de pijn te ondergaan.

“Wil je een verdoving voor de verdoving?”, vroeg de tandarts laatst aan mijn dochter. Ze had een gaatje in haar kies die gevuld moest worden. Verbaasd keek ik de tandarts aan. “Ja, dan verdoof ik de plek waar ik de injectie voor de verdoving in zet met een watje. Voelt ze er niets van.” “Mogen we dan geen pijn meer voelen?”, vroeg ik me af. Dan leren we ook niet met pijn om te gaan. “Mijn tandarts deed vroeger niet aan verdovingen”, vertelde ik mijn dochter bij thuiskomst. “Hij leerde mij te ontspannen in de pijn, diep adem te halen en mijn adem te richten op de klassieke muziek die hij altijd aan had staan in de behandelkamer. Recht voor mij hingen de schilderijen die zijn moeder maakte. En als ik me daar op concentreerde voelde ik de pijn minder.” “Ja, dat was vroeger”, mompelde mijn dochter met nog een dikke wang van de verdoving.

De in de ogen van mijn dochter barbaarse praktijken van mijn tandarts hadden mij wel geleerd om te gaan met pijn. Dus toen ik jaren later in het ziekenhuis lag voor een darmonderzoek, terwijl de verdoving nog niet helemaal werkte, paste ik de truc toe die in de yoga “uittreden” wordt genoemd. Ik verliet even mijn lichaam en keek toe op wat er gebeurde. Zo voelde ik veel minder de ongemakken van het onderzoek. En het werkte ook toen ik een rib had gebroken bij het spelen van zwarte piet. En bij de ruggeprik voor de keizersnee van onze kinderen. De buurvrouw hoorde met verwondering mijn verhaal aan. “En ik maar denken dat yoga alleen maar ontspannen was.”

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga) Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij o...