Doorgaan naar hoofdcontent

Laat alsjeblieft wat van je horen

Het reservoir van Karma's welke geworteld zijn in Klesha's brengt allerlei ervaringen in dit leven en in volgende levens. (Patanjali 2-12)


"Laat alsjeblieft wat van je horen." Ik wachtte en wachtte in stilte op mijn yogakussentje, maar hoorde niets. Die dag was mijn vader overleden. Op zijn eigen verzoek. "Ik heb genoeg geleden. Ik wil jullie niet achterlaten, maar het is genoeg geweest. Ik laat mijn lichaam achter, ik ben genoeg gepest." Hij kreeg een dosis morfine en ging vredig slapen. Die avond werden we gebeld met de mededeling dat hij was overleden. Wij wisten het al. De yogabeoefening die avond was heel speciaal. We voelden een verbinding met iets dat veel hoger en groter was. Maar een antwoord op mijn verzoek om nog even in contact te komen, kreeg ik niet.

Mijn vader is zijn leven lang bang geweest voor de dood. Als er iemand in zijn buurt kwam te overlijden, was hij maanden van slag. Toen zijn kat in zijn armen overleed, at hij weken niet en voelde hij zich nog een half jaar depressief. Er over praten kon hij niet, hij vermeed het onderwerp en werd boos als anderen het er over hadden. De angst voor het overgaan naar de andere kant, de andere wereld, maakte op het laatst plaats voor boosheid. De shakti van de wilsenergie richtte zich op het ontsnappen uit de benarde en uitzichtloze situatie.

Juist in dit soort situaties ervaar je de waarde en de kracht van yoga. Want wat kon ik hiervan leren? Pas als ik dit besef, kan ik het heilige in de klesas zien en mijn karma verbranden. Zo besefte ik de tijdelijkheid en eindigheid van het grofstoffelijke. Dat zorgde voor relativering. Alles waar je aan gehecht bent, kun je toch niet meenemen. Ik realiseerde ook wat het doel is van leven: karma verbranden. En dat doe je door al je klesas (gebeurtenissen die je raken) te verwelkomen.

En dat waren er heel wat de afgelopen tijd. De studenten die niet vooruit te branden zijn tijdens mijn lessen, de buurvrouw die haar verantwoordelijkheid niet neemt voor de schade die haar zoon heeft aangericht, het conflict over de nieuwe bank die er na een week al bejaard uit ziet. Kan ik dan ook in staat zijn om in dezelfde gemoedstoestand als op mijn yogamatje te reageren? Vol liefde en zachtheid, kalmte en innerlijke kracht?

Ik was diep gevallen door het overlijden en besefte dat er nog wel wat te doen was. Het voelde alsof een deel van het fundament was weggeslagen. Terug naar de yoga, want zo had onze leraar geleerd, als je valt ga je op je yogakussentje zitten en ga je de acht stappen na om te repareren. Ik besefte na een paar weken hoe ik de draad weer op kon pakken. Met de juiste intentie, gedisciplineerde beoefening, volharding, maar ook spelend, bezield en vol liefde  en zachtheid voor mezelf en anderen.

"Hoorde jij gisteravond ook die muziek?" Vroeg ik aan Angela. Terwijl ik na de yogabeoefening onder de douche stond, hoorde ik heel helder vrolijke, klassieke muziek. Overal. Maar ik was de enige die het hoorde. Mijn vader was gek op klassieke muziek. En heeft toch nog iets van zich laten horen."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Win een yogavakantie naar Bali

Samadhi is dat wat vergezeld gaat van beredenering, bespiegeling, zaligheid en het besef van louter zijn. (Patanjali 1-17) “Maak kans op een yogavakantie naar Bali”, lees ik op de verpakking van het pak Optimel dat voor me staat op het campingtafeltje. “Een vakantie voor 2 ter waarde van 5000 euro.” De tekst wordt vergezeld van een sfeervolle foto van een slanke dame die bij ondergaande zon in de sukhasana zit met haar handen boven haar hoofd. “Mag ik nog wat drinken, mam?”, gromt onze puberzoon aan de andere kant van de tafel. Hij is met het verkeerde been uit bed gestapt. Ondertussen grist zijn zus het pak voor hem weg en drinkt het met vier teugen leeg. “Adem in, adem uit”, zeg ik tegen mezelf. Al beseffende dat onze vakantie met zijn vijven in een kleine tent met veel Hollandse regen en kou misschien wel veel meer te maken heeft met yoga, dan de trip naar Bali. “Hoe komt het dat mijn voeten nauwelijks een afdruk maken in het zand?”, had dochter gevraagd, toen we die avond

Geld maakt niet gelukkig

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Ga even rustig zitten,” zei man Erwin toen ik met de hond binnen kwam lopen. Hij zat op de bank en ik zag aan hem dat er iets aan de hand was. “Dit geloof je niet”, vervolgde hij met zachte stem, waarbij hij tuurde in het scherm van de computer. Ik keek met hem mee en kon mijn ogen niet geloven: hij zou een enorme hoeveelheid geld krijgen. “Dit kan niet waar zijn, hier klopt iets niet, er zit vast een addertje onder het gras”.  En ik vertelde hem over de vreemde verzoeken die ik regelmatig per e-mail kreeg. Ik hoefde maar te klikken op de link en het geld zou naar me toestromen. Er werd regelmatig voor gewaarschuwd. Maar dit bleek te kloppen, tot in de kleinste details. “Geld

Ben je eenzaam?

Het gebrek aan werkelijkheidsbesef, het gevoel van "ik-ben-heid"of egoisme, het gevoel van aangetrokken te worden tot en afgestoten te worden van de objecten en het krachtige verlangen te leven (in een lichaam) zijn de grote bezoekingen of oorzaken van alle ellende in het leven. (Patanjali 2-3) “Sorry, mag ik hier zitten?” Ik keek de man even aan die tegen het raam aangedrukt op het bankje in de metro zat. Hij had wel wat weg van Mr. Bean. Naast  hem was de enige plek die nog beschikbaar leek. Andere mensen hadden demonstratief hun tas naast zich neergezet, of waren zo breed gaan zitten dat er echt geen medepassagier bij kon. “Ja, graag”, mompelde hij verlegen en richtte zijn aandacht direct weer op zijn grote aktetas, waar een banaan uit te voorschijn kwam. De banaan werd van de schil ontdaan en in 1 keer naar binnen gewerkt. Verbaasd keek ik toe. Terwijl de metro vertrok keek ik nieuwsgierig om me heen naar de andere reizigers. De meeste mensen waren druk bezig met