Doorgaan naar hoofdcontent

Uw wil geschiedde

Karma-yoga wordt gekenmerkt door het egoloze handleen, het verrichten van arbeid zonder dat het “ik” of eigenbelang centraal staat. (Swami Vivekananda, Karma-, Bhakti-, Jnana- en Raja Yoga)

Beste Angela. Ik ben nog niet bijter morgen. ik kan niet, kan jij voor genda week? Groetjes. Met een gevoel van trots lees ik het sms-je nog een keer. In mijn herinnering ging ik terug naar de eerste keer dat ik haar ontmoette. Ik had spontaan gereageerd op een oproep om een vluchtelingengezin te begeleiden. En ik werd met open armen ontvangen. Wat een lieve, warme mensen. Ze spraken slechts een paar woorden Nederlands, maar daar gingen we aan werken. Met handen en voeten. Ik leerde ze Nederlandse kinderliedjes, vertelde over Nederland en de gewoontes van de Nederlanders en we lazen samen de krant. Op een dag nodigde ik ze uit om bij ons te komen eten. Erwin had flink zijn best gedaan en de familie kwam paasbest gekleed keurig op tijd (daar houden Nederlanders van, zo had ik ze verteld) bij ons thuis. De band werd steeds sterker. Ook de kinderen konden het goed met elkaar vinden en we besloten dat ze in de zomer een weekje met ons mee mochten kamperen. Het was het enige uitstapje dat ze hadden. En van kamperen hadden ze nog nooit gehoord.

Tegelijkertijd leerde ik ook heel veel. Over het land waar ze uit waren gevlucht, het geloof dat misschien wel veel meer overeenkomsten had met het Christendom dan ik had verwacht. Ik leerde over het gemak waarmee de kinderen werden opgevoed. Heel natuurlijk eigenlijk. Niet volgens allerlei opvoedboekjes, maar met hart en ziel.  Ik leerde andere gerechten te eten, want iedere week werd ik verrast met een traditioneel hapje. Heerlijke cake, soep, brood. Niets kwam uit een pakje, alles werd zelfgemaakt. Ik leerde over hoe je nog echt een feest kan vieren. Niet in een kringetje op de bank met een kopje koffie en een appeltaartje. Nee, zingend en dansend. Ik zag ook hoeveel moeite het kost om een plek in de Nederlandse samenleving te krijgen. Met al die regels en systemen. Die ik maar met moeite uit kon leggen. Deze mensen deden zo hun best, wilden zo graag werken in Nederland, dienstbaar zijn. Maar ze liepen aan tegen allerlei grenzen. Ik leerde van de veerkracht waarover ze beschikten. Na alles wat ze hadden meegemaakt en wat ze hadden achtergelaten, waren ze zo volhardend om hun leven betekenis te geven.

“Wat heeft dit met yoga te maken?” Die vraag kun je steeds beter antwoorden, naar mate je je beeld van yoga verruimt. Dat beeld wordt wel eens vergeleken met een grote olifant. Hij is zo groot, dat je hem nauwelijks helemaal in je blikveld kunt zien. De een ziet dus de slurf, de ander een slagtand, of een stukje van de dikke olifantenhuid. De ander ziet een poot en weer een ander wellicht een oog. En ze denken dat ze hele olifant zien. Dat geldt ook voor yoga. De een ziet yoga als gymnastiek, de ander als meditatie, een ander als manier van leven en weer een ander als wetenschap van de ziel. En dan zijn er ook nog allerlei verschillende vormen van yoga: yin yoga, poweryoga, hatha yoga, bhakti yoga, karma yoga. Het zijn allemaal stukjes van de olifant. De hele olifant is Raja Yoga.
Terug naar het vluchtelingengezin. Voor mij een invulling van karma yoga. De yoga van handeling. Het is een van de hoofdtakken van de yoga en wordt met name beschreven in de Bhagavad Gita. Iemand die karma-yoga beoefent staat actief handelend in het leven, maar doet dat zonder de vruchten ervan voor zichzelf op te eisen. Hij is dienstbaar, zonder winst- of verliesoogmerk. Het gaat dan niet meer om het “ik”, maar om wat het ik kan betekenen voor een ander. Door deze handelingen verbrandt de karma yogi zijn karma en realiseert hij zijn ware identiteit. Terwijl ik het opschrijf lijkt het heel groot, maar het kan ook in kleine dingen zitten. Ik denk daarbij aan de vrouw die mij iedere week helpt om de yogamatten op te bergen. De jongeman die zich geroepen voelt om ons na de les te verwennen met een kopje yogathee. En afgelopen week nog, ontving ik een zelfgebreide haarband per post. Met daarbij een lief briefje: ik zag dat je de kleur zo mooi vond en wilde je er mee verrassen.  

"Geef door wat je hebt geleerd!” Deze boodschap komt regelmatig bij ons binnen. Maar dat is niet een stukje van de olifant, dat is de complete olifant. Yoga is een heilig en eeuwenoud programma voor menselijke ontwikkeling gericht om je ware zelf realiseren. Het is niet alleen lekker ontspannen, gymnastieken en een kopje thee drinken na afloop. Het is iets wat je vooraf niet kunt overzien, maar door langdurige en juiste beoefening langzaam weer naar boven komt. Iets dat je wel heel diep van binnen kan aanvoelen. Vaak wanneer je op zoek gaat, omdat je in een (persoonlijke) crises terecht bent gekomen. Maar hoe leg je dat uit? Hoe leg je zoiets intens, kwetsbaars, gevoeligs uit tussen alle andere vormen van yoga. Het enige wat me steeds te binnen schiet is om de waarheid te blijven zoeken, het te leven en te vertellen. En gewoon steeds maar verder te gaan op het pad en vertrouwen dat dat tot  uitdrukking komt wat de ware bedoeling is van mijn periode hier op aarde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Mag het licht uit?

Kayendriya Siddhir Asuddhi Kshayat Tapasah. Volmaaktheid van de zintuigelijke organen en het lichaam (komt) na het teniet doen van onzuiverheid door strenge onthouding ( YS 2.43) “Mmmm… dat ziet er niet best uit. Ik roep even mijn collega erbij”, zei de arts terwijl hij met een lichtje in mijn oog scheen. “Het lijkt wel of het licht uit je oog is verdwenen”, was de conclusie van mijn man die avond ervoor, terwijl ik uitgeblust op de bank zat. En ja, zo voelde het ook. Geen energie meer, de tank was leeg. Het was niet voor niets dat een paar weken ervoor ik op diezelfde bank al verzuchtte: “Ik wou dat het alvast Kerst was, even helemaal niets. In een kaarsvlam staren, wat lezen, samen zijn, spelletjes doen,   de natuur in.” En ik dacht terug aan de “kerstbubbel” van vorig jaar. Het zou wat mij betreft nu wel langer dan een week mogen duren. Er bleek nog maar zo’n 15% zicht in mijn oog te zijn. En het was nog wel mijn goede oog, het andere oog was al eerder gaan haperen. Toen ik oo...

Doe je plicht en raak verlicht

Geloften van zelfonthouding omvatten het zich onthouden van geweld, leugen en bedrog, diefstal, onkuisheid en hebzucht. Zuiverheid, tevredenheid, onthouding, zelfstudie en overgave aan God vormen te zamen het naleven der geboden. (Patanjali, 2-31,32) Een jonge Sannyasin ging naar een woud. Lange tijd mediteerde hij daar en beoefende hij yoga. Na jaren van inspanning zat hij op een dag onder een boom, toen er droge bladeren op zijn hoofd vielen. In de boom zelf waren een kraai en een kraanvogel aan het vechten. De jongen werd boos: “Wat!!! Zijn jullie zo brutaal om die dorre bladeren op mijn hoofd te laten vallen…” Een straal van vuur (hij was al zo groot dat hij over deze siddhi beschikte) kwam uit zijn hoofd en verbrandde de vogels. De jongen was trots op wat hij bleek te kunnen. En een paar dagen later ging hij naar het dorp om te bedelen. “Moeder, geef mij voedsel”, riep hij tegen de gesloten deur. En de vro,uw antwoordde: “Wacht even jongen.” En de jongen dacht: “Jij v...